Δελτίο Τύπου: Άσκηση Απεγκλωβισμού Οδηγού από Φορτηγό που έχει Ανατραπεί σε Ορυχείο της Μήλου.

Ημερομηνία: 24.09.20

Η οργάνωση και διεξαγωγή της άσκησης ήταν πρωτοβουλία της IMERYS SA και πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια της εταιρείας διοργάνωσης EHSQ Development, με τη συνδρομή και συμμετοχή της Ο.Ε.ΔΙ.Μ.. Συγκεκριμένα, η ομάδας συμμετείχε με 16 μέλη και παρείχε τον παρακάτω εξοπλισμό: 1 πυροσβεστικό όχημα, 1 διασωστικό όχημα, χρήση σετ υδραυλικών διασωστικών εργαλείων απεγκλωβισμού και εξοπλισμού πρώτων βοηθειών.
Συμμετέχοντες Αλφαβητικά:
Λάζαρος Αλέξόπουλος
Θοδωρής Αλεξόπουλος
Γιώργος Βήχος
Γεώργιος Βελετάς
Νίκος Βλαμάκης
Άννα Βουτσιλάκου
Κατερίνα Κάτρη
Νίκος Κοντογεωργίου
Μαρία Κυρίτση
Ιωάννα Μαυρογιάννη
Λένα Μπαλάφα
Στέλλα Μεσίσκλη
Βασίλης Νίνος
Γιώργος Τουρλάκης
Στέλιος Τσιριγωτάκης
Ιωαννης Χρυσουλης

Επιπλέον, υπήρξε η συμμετοχή & υποστήριξη από την εταιρία WEBER RESQUE & και τον επίσημο εκπαιδευτή της στην Ελλάδα από την DRAGER HELLAS S.A. κ. Γιάννη Ρέτσιο.
Video credits: IMERYS S.A. με τη συνδρομή του Νίκου Λιακάκου

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της άσκησης, εδώ

Κείμενο από την Drager Hellas:
«Η ομάδα εθελοντών διασωστών Μήλου (Ο.Ε.Δι.Μ) με την υποστήριξη της Weber Rescue και την συνδρομή του επίσημου εκπαιδευτή της στην Ελλάδα από την Draeger Hellas S.A. κ. Ιωάννη Ρέτσιου, συμμετείχε στην άσκηση διάσωσης, που διοργάνωσε η εταιρία IMERYS στην Μήλο. Το σενάριο της άσκησης περιείχε ατύχημα από ανατροπή φορτηγού επιχωματώσεων με τον οδηγό εγκλωβισμένο εντός της καμπίνας. Για την επίτευξη της άσκησης διάσωσης απεγκλωβισμού στα πρότυπα S.A.V.E.R. χρησιμοποιηθήκαν τα παρακάτω ειδικά διασωστικά εργαλεία :
Υδραυλική αντλία δύο εξόδων διασωστικών εργαλείων με σωλήνες υψηλής πίεσης των 20 μέτρων
Υδραυλικός διαστολέας δύναμης διαστολής 55 τόνων
Υδραυλικός κόφτης δυνατότητάς κοπής συμπαγής μεταλλικής ράβδου 35mm
Υδραυλικό τηλεσκοπικό έμβολο συνολικού μήκους 1170mm με δύναμη ώθησης 18 τόνων
Σύστημα σταθεροποίησής οχημάτων μεταβλητού ύψους και γωνίας τοποθέτησής
Σετ διαχείρισης κρυστάλλων με πριονωτό εργαλείο κοπής και ακίδα θραύσης
Ειδικός λοστός διάσωσης Halligan
Τάκοι σταθεροποίησης
Με την άφιξη του διασωστικού οχήματος της Ο.Ε.Δ.ι.Μ, η ομάδα έλαβε όλα τα μέτρα ασφάλειας για την επίτευξη σκηνής ασφάλειας με τις τρεις προκαθορισμένες ζώνες εργασίας. Κατόπιν της εξασφάλισης της σκηνής του ατυχήματος ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης έλεγξε το χώρο, την θέση του οχήματος, τυχόν διαρροές, αποσταθεροποιήσεις, και την κατάσταση του τραυματία (αποκατάστασής επικοινωνίας ή μη, εμφανή τραύματα, θέση εντός της καμπίνας κλπ.)
Με γνώμονα το πλάνο διάσωσης βάσει προτύπου S.A.V.E.R ο επικεφαλής έδωσε οδηγίες για την σταθεροποίηση του οχήματος, και την διάνοιξη χώρου για τις πρώτες ενέργειες (αφαίρεση ανεμοθώρακα). Σε δεύτερο στάδιο έγιναν κοπές σε πυλώνες του οχήματος και διαχείριση κρυστάλλων με σκοπό την διάνοιξη της καμπίνας για την είσοδο του προ-νοσοκομειακού διασώστη.
Χρησιμοποιήθηκε τηλεσκοπικό έμβολο για την εκτόνωση της καμπίνας σε ικανό σημείο έτσι ώστε η είσοδος του διασώστη να μην ενέχει κίνδυνους και να υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος για τις πρώτες βοήθειες.
Η καμπίνα ασφαλίστηκε με ξύλινους τάκους το τηλεσκοπικό έμβολο αφαιρέθηκε και ο διασώστης εισήλθε για τις πρώτες βοήθειες.
Κατόπιν ενημέρωσης του προ-νοσοκομειακού διασώστη κρίθηκε απαραίτητο να γίνει περισσότερος χώρος και σε συνεννόηση με τους τεχνικούς διάσωσης αφαιρέθηκε με την χρήση του υδραυλικού κόφτη το τιμόνι του οχήματος.
Ζητήθηκε από τον επικεφαλής της ομάδας έλεγχος επανασταθεροποίησης, κάλυψης όλων των αιχμηρών σημείων και έλεγχος αν χρήζει η παρουσία των εργαλείων στο σημείο.
Ο προ-νοσοκομειακός διασώστης μαζί με τους βοηθούς του σταθεροποίησε την Α.Μ.Σ.Σ. του τραυματία και έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ορθή και ασφαλή ακινητοποίηση και απομάκρυνση του τραυματία με χρήση ειδικού φορείου το οποίο παραδόθηκε στο ασθενοφόρο όπου παρελήφθη από την υπεύθυνη νοσηλεύτρια για την διακομιδή του στο πλησιέστερο και καταλληλότερο νοσοκομείο.
Ευχαριστούμε θερμά την Ο.Ε.Δι.Μ για την πρόσκληση συμμετοχής μας , την εταιρία IMERYS και την εταιρία διοργάνωσης της άσκησης EHSQ Development..
Drager Hellas S.A.»

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*